Vijf werkdagen na de onthulling van twee nieuwe iPhones staat het aandeel Apple ruim 11 procent lager. De koers zakte nog nooit zo hard na de introductie van een nieuwe Apple-telefoon.
Beleggers keken vol verwachting uit naar dinsdag 10 september, de dag dat Apple een nieuwe iPhone aan de wereld zou presenteren. Zes jaar geleden zorgde de technologiereus voor een ware revolutie met de eerste iPhone, toen nog onthuld door wijlen Steve Jobs.
Sindsdien hoopt gans Wall Street bij elke volgende Apple-telefoon op een nieuw wonder. In juli en augustus kroop de koers van Apple al omhoog van 400 naar 500 dollar, in aanloop naar afgelopen dinsdag.
Plastic iPhone niet goedkoop genoeg
Zo hoog als de verwachtingen waren, zo groot is ook de teleurstelling. De koers van Apple is ruim 11 procent gedaald in vijf dagen tijd. Topman Tim Cook heeft beleggers tot nu toe niet kunnen overtuigen met de twee nieuwe iPhones.
De iPhone 5S is een update van de iPhone 5 en heeft onder meer een betere camera en een vingerafdrukscanner. De iPhone 5C is een goedkoper model en lijkt een kopie van de iPhone 5, maar dan gemaakt van plastic.
Met name de goedkopere iPhone strijkt beleggers tegen de haren in. Deze is namelijk met een prijskaartje van 549 dollar lang niet zo goedkoop als gehoopt. Met een dergelijke prijs kan Apple vermoedelijk niet effectief concurreren met telefoonmakers in China en India, die Android-smartphones op de markt brengen van 200 tot 300 dollar. (Lees ook: Apple blijft de BMW onder de smartphones)
Door de overvloed aan betaalbare smartphones is het marktaandeel van Apple aanzienlijk geslonken in belangrijke markten. In China, het land waar de meeste telefoons worden verkocht, heeft Apple nog maar 5 procent van de markt in handen. In nummer drie India moet Apple het doen met 4 procent. Een iPhone van 300 tot 400 dollar had volgens beleggers het antwoord daarop moeten zijn, maar Apple doet klaarblijkelijk niet mee aan dat spelletje. Met een duurdere iPhone kan Apple dezelfde kwaliteit blijven leveren en de winstmarges op peil houden.
Grootste daling ooit na nieuwe iPhone
De teleurstelling van beleggers vertaalt zich in de beurskoers. Op 10 september opende het aandeel op 506 dollar. Na het praatje van Cook en consorten was daar 495 dollar van over. Nog eens vier beursdagen later is het aandeel gezakt tot 450 dollar. Daarmee is het de slechts ontvangen iPhone ooit op Wall Street.
De eerste iPhone kon in 2007 rekenen op de beste ontvangst. De koers was na vijf dagen gestegen met 12,3 procent. Ook na de iPhone 5 (+5,3 procent) en de iPhone 4S (+3,8 procent) stond het aandeel Apple in de plus. Daarentegen daalde de koers na de iPhone 4, 3G, 3GS en nu dus na de 5S en 5C.
Nieuwe baanbrekende apparaten
De weinig verrassende iPhones zijn niet de enige reden voor het afnemende vertrouwen in Apple. Beleggers wachten tevens al tijden op vernieuwende producten van het technologiebedrijf uit Cupertino. Apple brak met de iPod, iPhone en iPad nieuwe markten open. Maar inmiddels is het al drie jaar wachten op een baanbrekend product van Apple.
Wellicht komt daar verandering in met de iWatch, een horloge met internetfuncties dat samen met de iPhone zou moeten werken. In navolging van Samsung, Sony, Google en andere techbedrijven zou Apple werken aan zo'n smartwatch. Maar volgens bronnen van de Financial Times zou Apple tegen ontwerpproblemen zijn aangelopen. De iWatch zou pas in 2014 op de markt komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl